Sunday, February 2, 2014

Rumah Mahsuri Langkawi

Makam Mahsuri adalah merupakan tempat yang dipercayai di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan di Pulau Langkawi, Kedah.
Ia terletak sekitar 12km dari Kuah dan terletak dalam kawasan kompleks Kota Mahsuri, Mukim Ulu Melaka. Cerita rakyat menyatakan Mahsuri dikuburkan di tempat dia melepaskan nafas terakhirnya selepas dia dihukum bunuh di Padang Mat Sirat.
Makam Mahsuri telah dibina semula dan dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan rumah Kedah yang mewakili rumah binaan Langkawi yang popular ketika itu, dikatakan dibina di bekas tapak rumah Mahsuri. Sebuah perigi yang digelar perigi Mahsuri turut terdapat dalam kompleks tersebut.
Tiket masuk Dewasa RM7 dan Kanak-kanak RM3.50.

Kawasan Mahsuri ni ada 3,4 rumah tradisonal melayu,antaranya Rumah Mahsuri,Rumah Penghulu dan dua rumah lagi dibelakangnya.Dalam ni ada telaga mahsuri,kedai makan,pembuatan kuih tradisional(kuih karas,meneram dan loyang) dan persembahan muzik tradisional.Best jugak sebab ada congkak dan teng teng serta byk display peralatan melayu dulukala.
generasi mahsuri yang masih ada hingga kini
makam mahsuri

Ada persembahan  muzik tradisional sekali..memang sayu sekali bunyinya..time nak masuk makam pulak tu..
bawah ni org buat kuih tradisional guna cara tradisional..kat bawah tu kawasan perigi mahsuri


rumah mahsuri
depan rumah

dalam rumah..ada buaian dan memang sejuk rumah ni..semua dari kayu,
jelapang padi depan umh

display patung-patung yang ada sebelum masuk kemakam dan rumah mahsuri

pameran baju-baju lama
display potret,baju dan batuan


 aiskrim kelapa yang sedap..rm3 je..leh topup apa yg nak,pisang,cornflakes dll


No comments:

Post a Comment