Monday, August 22, 2011

Resepi Popia Goreng

Popia ni dibuat masa nak berbuka..biasa ja rasa tapi lg sedap dari yg jual kt bazar ramadhan tu...aku gantikan udang dgn isi ayam..saja nk try.Sedap jgk..

Resepi:

Kulit popia mini-boleh buat 20-30 biji
1 batang carrot-potong julienne@racik
segengam taugeh
1/2 btg timun-potong  @julienne
200 gm isi ayam-dadu
1 nos onion-cincang
2 nos bawang putih-cincang
2 biji telur- 1 utk inti,1 utk binding kulit popia
1 sudu sos tiram
lada/garam
Minyak masak

Cara:
1. Tumis telur yang dah siap dipukul.hancurkan dan angkat. kemudian,guna kuali yang sama,tambah minyak dan tumis segala bawang.Masukkan isi ayam.dan sos tiram.kacau
2.Masukkan carrot,timun,taugeh dan telur hancur tadi
3.Masukkan perasa (lada,garam sedikit) dan kacau.. sebatikan.
4.Tutup api dan angkat.

Method:

Kulit popia dan inti..

Letak inti atas kulit-aku guna mini spring roll skin sb tak suka yg besar-kulit dia nanti tebal sgt.

Lipat begini rupa..hati2 nnti terkoyak.Takleh ganas sgt

Cenggini rupanya walau tak secantik Nicole Kidman dan sila goreng dlm minyak yg banyak

Dah siap..sos guna thai sos kimbal jek.

No comments:

Post a Comment