Sunday, March 16, 2014

Kos dan itenary backpack ke Korea Selatan



Hulubalang istana lama Seoul

Ahjussi yang efisien dan masih menyumbang kepada negara

Namiseom
Kos ini adalah untuk kos bagi  seorang backpacker. Tp pergi berdua, maknanya boleh share kos taxi, motell dan lain-lain.
Tanpa travel agent atau student agent. Kos yang paling minimum bagi aku selama 6 hari.
Pergi sendiri, tiada booking online train,hotel, hatta tandas awam sekalipun dan main redah katanya.
Overall kos aku cuma RM2,000 sahaja. Kalau boleh jimat kat souvenir, maka bawak Rm1k memang dah cukup. Nak selamat bawak tukar RM1200/sorang. Hari last baru beli souvenir, buleh abiskan duit tu dan tinggalkan sikit utk emergency/contigency cost.

Nak tengok duit won dengan RM, senang je.
Katakan 10,000 won, buang kosong 3 dari belakang dan darabkan dgn 3, so dapatlah bape RM.
Contoh  10,000 won (buang kosong x 3), di convert jadilah  RM30. Kos yang dibentang adalah average, lebih kurang bukan exact figure. dan untuk seorang belanja. poolkan duit untuk bayar semua ni dgn travelmate, kecuali souvenir.

Macam aku, kami poolkan dulu duit sebanyak 150,000 won  (RM450 seorang so 2 org dah jd 300k won -RM900) dan kemudian tambah lagi 10,000won bila tak cukup.
Overall belanja kami semasa disana lebih kurang 1000/seorang untuk (pergi 2 orang). Yakni belanja basic penginapan,tiket subway,masuk istana, tiket feri Nami,teksi dan beli nasi. Jimat banyak sebenarnya bila makan makanan segera dari Malaysia..bawa maggi pun tak abis. Bawak kari dlm tin memang licin. Cuma beli nasi je kat sana.

Aku pun xtau kenapa , tapi bila travel kt sana,taklah rasa lapar sgt. Makan dua kali sehari pun dh ok,tu pun makan nasi dan benda ringan mcm roti dan hotteok.
Orang miskin travel , kenalah sedar diri dan tak melencong nak makan semua makanan korea yang boleh dikatakan mahai for beggars like us. did not admired fancy restaurant or any cafe'/bistro style either.

Tapi kalo ko ikut kos aku bagi ni,pastu keje ko asik makan,makan 10kali makan/mengkopi je kejenya, pastu ko bising apasal kos aku bagi ni tak cukup, memang sengaja lah kan nak suh aku bagi kaki. Ni nak pi berjalan ke nak pi makan? dah kata backpack, buatlah ala-ala orang susah sikit walau ko kat Malaysia makan tak henti macam ...sambung sendiri.

TIPS:Pelempang muka sendiri sekali kalo ko baru jalan sepuluh langkah,pastu ngada nak susu pisang. Dan pelempang dua kali bila jalan baru 100 meter pastu gatai nak hempukkan bontot lepak kt Starbucks.
Pelempang 4ratus kali kalo keje ko kat sana-jalan sikit nak air, jalan sikit nak jajan, jalan sikit nak bibimbap, macam kanak-kanak kendos eh?

Itenary Korea adalah simple dan tak banyak cover pun. Malas apakah aku pun tatau..pergi ikut suka hati dan road less travel.

Day 1
KL- Seoul (6-7 jam)
Busan - Seoul (bas 4-5 jam)

Day 2
Check-in Seoul hotel (3 days 2 nights)
Namdaemun market
Seoul sightseeing

Day 3-4
Nami Island
Gyeongbukgung Palace

Day 5
Seoul ke Busan by bas
Jagalchi market
Busan tour
Check-in di Sasang hotel

Day 6
Flight Busan -KL

Dan kosnya adalah seperti kat bawah:

Kos tiket flight KL-Busan-KL = RM1000
Kos belanja penginapan, makan (byk bw dari Malaysia),pengangkutan dll = RM1000
Souvenir = RM200
Jumlah RM2,200.

Kos untuk Seoul/seorang 4hari 3malam:
Motel semalam rate = 40,000 won semalam (RM120,share berdua Rm60), 3 mlm = 60,000 won (RM180)
Makan sekali = nasi pack 1,000-2,000 won (RM3-6) kos overall nasi/snack/hotteok/strawberi/susu pisang dll utk 5 hari dalam 20,000won
Lauk = bawak dari Malaysia,sambal ikan bilis,serunding,kari ayam/daging tin
Subway tiket = bajet 5,000 won sehari (RM15),so 25,000 won utk 5 hari
Tiket bas Busan-Seoul = 34,000 won(RM 102, dua hala RM210),so 68,000
Tiket feri Nami = 8,000w (RM21)
Teksi ke jeti Nami pergi balik= 5300+6400=11700 (RM36/2)=5,850w (RM17)
Tiket Gyeongbukgung Palace = 3,000 won (RM9)
Misc (buah,roti dll)= 7,1500 won (RM22)
Motip letak angka yg tak genap adalah utk genapkan total cost.

Total= 197,000 won (RM591)

Kos di Busan/seorang 3hari 2 malam: 
Motel semalam rate =  25,000 won semalam (RM75),dua malam 50,000/2 so share jadi=25,000w
Makan kat restoran (sekali je mkn dgn proper) = 15,000 won (RM45) sorang shared
Subway tiket = 5,000 (RM9)
Misc (nasi ,air,roti,brownies dll)=20,000

Total=65,000won (RM165)

Kos asas=197,000 +65,000won = 262,000won  (RM786.00)
Souvenir=70,000 won (RM210)

Kos keseluruhan =332,000 won (RM996) + tiket kapal terbang (RM1,000) so jumlah sebenar RM1,996.00 untuk seorang backpacker


Sebenarnya kos kami kurang daripada kat atas, sebab aku genapkan so nampak banyak dan aku lebihkan kos utk transport dan miscellanoues cost.
Sayugia diingatkan ini adalah basic kos, kami tak pergi masuk ke tempat hiburan,(everland hapake) ke tempat lain yang mungkin kena caj, dan ini adalah kos asas. Memang kami tak pergi minum kopi atau makan best-best kat sana.

Kami pergi tempat paling penting je yakni landmark crucial South Korea-Nami, Gyeongbokgung, Namdeamun dan jalan persekitaran Seoul.
Kenapa kami turun di Busan? sebab tiket flight lebih murah dari Seoul.Murah sampai Rm400-300. So baik amik Busan, dapat gak tgk keadaan Korea selain dari Seoul.

Aku dah survey hostel dorm, rate sama dgm motel yang kami duduk ni jugak, sorang 20,000.Baik dok motel,dpt privacy bathroom dan sorang pun 20,000won jgk.Tapi kalau pergi sorang, dok hostel lagi jimat la sebab kira by bed/pax. Memang paling mahal adalah kos penginapan di sini.
Jika di India, tukar RM1k, aku adalah seorang raja maka di Korea,tukar RM1k, aku adalah seorang cheapskate.
Untuk travel secara bebas kewangan dan pemikiran, you ain't there yet honey.

61 comments:

  1. Salam. Awak boleh bagi itinerary awak dekat email saya tak? Tq :)

    liana.shaari@yahoo.com

    ReplyDelete
  2. Salam, saya pun nak itenary awak gak kalau boleh. Hehehe. Ni email saya efriadiansyah@yahoo.com. thanks=)

    ReplyDelete
  3. Salam, mohon itenary awk juga. Kalau x disertakan harap boleh bgtau tempat pnginapan semasa kat sana.tq
    arbocala3@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Itenary saya:
    1s day- Busan to Seoul
    2nd day-Namdeamun maket dan kawasan sekitar
    3rd day- Gapyeoung dan Nami Island
    4th day -Gyeongbokgung palace dan back to Busan
    5th day- Jagalchi Market dan kawasan sekitar
    6th day-Balik Malaysia

    ReplyDelete
  5. Salam, mohon itenary awk juga. Kalau x disertakan harap boleh bgtau tempat pnginapan semasa kat sana.tq
    aimanna0805@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam blog ni dah ada motel yang saya stay and kawasannya.

      Delete
  6. Salam..
    Tempat penginapan tu boleh share brape orang ye? Klau 6 org boleh tak share sekali?
    Terima kasih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm,
      share untuk 2 org. kalau 6 orang tak boleh lah kot. itu kena g hostel.

      Delete
  7. Salam.bleh x sy nk itinerary awk?ni emel sy , nurulnadhirahruhatan@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Salam time awk pegi dua org perempuan je ke?selamat je kn?

    ReplyDelete
  9. Salam time awk pegi dua org perempuan je ke?selamat je kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korea Selatan sangat selamat pada saya..rasa lebih selamat dari di negara sendiri

      Delete
  10. Salam.bleh x sy nk itinerary awk?ni emel sy , nurulnadhirahruhatan@gmail.com

    ReplyDelete
  11. salam awak. boleh bg itenerary awk tak ? ni email sy. tq ye :) ikasham65@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Itenary saya seperti komen yang saya letak kat atas tu

    ReplyDelete
  13. Salam,

    Boleh share tak guesthouse apakah? email me pls : alaatika@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guest house tak tahu nama sebab tulis dalam bahasa Korea..jadi hanya tahu lokasi nya

      Delete
    2. dear, kalau sy bwk rm600 je ckup x utk shoping n mkn je..hotel n transport semua dh byr..

      Delete
    3. dear, kalau sy bwk rm600 je ckup x utk shoping n mkn je..hotel n transport semua dh byr..

      Delete
    4. Cukup rasanya kalo borong cukup tangan..hehe..tapi makan agak mahal sikit kat Korea ni.Purata Rm30-50 seorang jika meal macam nasi lengkap tu.

      Delete
  14. salam...ada x yg sudi kongsi itinerary utk 6 hari...or ade x yg nk ke seoul dec nih..boleh kiter berbackpack together2..kalau ade yg sudi boleh pm kt fb oneal aljanatul mawa...

    ReplyDelete
  15. Assalamu'alaikum. Awak boleh saya dpat kan email/ fb awak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bg email awk..nanti sy email

      Delete
    2. siti.sarah146@gmail.com... Ni email sye

      Delete
  16. Salam, sy x pernah jadi backpaker ni..so nak tanya ckt..blh x agak2 bagi pic awak nye pakaian / penyediaan cmne? sbb awak ckp awk direct ke sana tanpe pape penyediaan kan? awk bawa backpack ker awak bawak beg luggage beso tuh?sbb awak lama kan kat sane? saya akan ke seoul pada hujung bulan feb..musim sejuk pulak tuh.. tuh yang x terpikr camne nk uruskan pakaian sume. n awk ke sane dgn persediaan bahasa korea tersemat didada ke cmne?sebab sy xreti nk cakap lngsg..haha..tlg bg name n motel & itinerary juga yer.. Email : liza_unicorn@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Check kat sini
      http://azaleania.blogspot.com/2013/04/apa-perlu-di-bawa-semasa-bakcpack.html

      bawak backpack dan takde nak belajar bahasa korea,hehe..ckp english biasa jek dan macam ayam itik but still Korean sangat helpful. Signage english ada..dont worry.

      Delete
  17. Salam..nak tanye boleh tak bawak pakej makanan instant brahim,maggi dalam had luggage?or kena beli luggage lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo ikutkan makanan tak boleh bawak nek ats flight..kena masuk baggage yg drop tu.

      Delete
  18. Jimat sangat! Terbaeklah awak!

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Salam azaleana. Sy n isteri nak backpack ke korea. Boleh sy tanya pasal tempat tinggal lebih lanjut? Bagaimana nk hubungi anda terus?

    ReplyDelete
  21. arift9@yahoo.com atau fb ari ft mohd. Sy akan cek email dr masa ke semasa sbb agak mustahak nk tny ni. Tq respon

    ReplyDelete
  22. Saya nk p 18-27 jan 2016 ni. Mntk share iti boleh ? Dgn website utk check motel,hostel,guesthouse murah . Goesaroundcomearound@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Assalam sis
    InshaAllah dalam akhir november ni saya akan backpacking ke sana 30-6 november dan kami akan ke Seoul shj.
    Apa perancangan yg patut dibuat, itinerary dan juga kos yg patut saya sediakan?

    emel: daie.leje@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itenary saya macam ats tu.simple dan tak cover seperti backpacker lain.
      Mungkin boleh tgk sini
      http://scdhaseinphoto.blogspot.my/search/label/Seoul%20-%20Day%205%20-%20%5B03%5D%20Tips%20And%20Budget%20Miskin%20Kedana

      Delete
  24. boleh share tak hotel mana nak stay? saya nak pergi ber3

    ReplyDelete
  25. boleh share tak hotel mana nak stay? saya nak pergi ber3

    ReplyDelete
  26. Hotel sy main redah je..ada dlm entry2 sblm ni..dan sy x book awal..pergi sana cari hotel and tengok harga..klu ok terus check in.

    ReplyDelete
  27. di era sekarang ini, semua orang menginginkan sukses , entah itu sukses dalam bidang rumah tangga, pekerjaan dan lain sebagainya. banyak yang menempuh jalan pintas seperti Pesugihan namun sangat di sayangkan hampir semua orang tidak mengetahui cara sukses yang benar dan terbukti ampuh mengantarkan orang ke gerbang kesuksesan, tanpa Ilmu sukses banyak dari mereka yang terjebak dengan cara instan yang akhir nya malah membuat mereka terpuruk dalam meraih keadaan yang jauh dari kata sukses , untuk itu proses untuk meraih kesuksesan juga perlu untuk diperhatikan. untuk anda yang ingin meraih kesuksesan kami tawarkan sebuag rahasia sukses yang akan menuntun anda meraih kesuksesan. silahkan klik disisni =>Rahasia sukses

    tambahan , informasi tentang Pesugihan halal silahkan klik disini => Pesugihan tanpa tumbal , Batu Mustika , Batu Bertuah

    ReplyDelete
  28. WAHH best sungguh baca cerita cik..huhuh nk tanya..cemana nk book motel eyh? first time nk jd lone traveler ni.ahhaha
    yg cik pegi ni bulan berapa?musim apa? kalau boleh nak elak musim sejuk la..makan byk belanja pulak nk cri bju sejuk bagai..huhu..harap saudari dpt share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna web hostel world atau Agoda booking..saya pergi awak bulan Mac dan musim sejuk dah masuk musim bunga..baju sejuk byk actually kt bundle..try cari..rega pun dalam Rm20 je

      Delete
  29. Salam. Kalau nak pgi ke jeju island mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm,
      Sorry..saya tak pergi Jeju so tak boleh nak bg info

      Delete
  30. Salam Sukses , sedikit informasi untuk anda

    untuk anda yang sedang patah hati silahkan klik disini => Obat Patah hati

    bagi anda yang sering cinta nya ditolak silahkan temukan solusinya klik disini => Sarana Pengasihan ampuh


    Liat juga yuk? klik disini =>kata-kata Patah hati

    ReplyDelete
  31. Saya baru nak start backpack lps baca beberapa buku back packer. Mula nak p jepun tp kos mcm mahal so sy pikir nk pegi koreA nak tnya paling best pegi bulan apa means musim apa? Sejuk ke apa ke haha. Lagi besst klau awk boleh citer sikit persediab nak ke sana pastu hidup kat sana haha ni email amirulabdullah528@gmail.com

    Lagi satu ada sesapa nak backpack ngan aku tak jom lah nk try gak p korea jumpa ji hyo haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok pergi waktu spring yakni bln 3-4 atau musim luruh pada september-oktober..cuaca masih sejuk dan merasa la pkai winter coat.jln pn x panas.

      Delete
  32. Hi ;). Thank you sbb bgi information yg padat ttg traveling ke korea. Dpt idea dh mcm mna nak buat plan & smua tu. Boleh x kalau sy minta inetary utk rujukan? :)

    Blh email sy di nasztsh88@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Hi ;). Thank you sbb bgi information yg padat ttg traveling ke korea. Dpt idea dh mcm mna nak buat plan & smua tu. Boleh x kalau sy minta inetary utk rujukan? :)

    Blh email sy di nasztsh88@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..thanks singgah..itenary sy simple je..macam kat ats tu

      Delete
  34. Salam.. Ok x klau pergi redah jer cmtu? Ke azaleania dh pernah pergi sna? Sy sngt memerlukan pandangan.. Bleh emel sy x? fieda83@gmail.com

    ReplyDelete
  35. Salam.. Ok x klau pergi redah jer cmtu? Ke azaleania dh pernah pergi sna? Sy sngt memerlukan pandangan.. Bleh emel sy x? fieda83@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm, sb dh pergi yg sy post tu..

      Delete
  36. Hai semua... seronok sgt baca blog ni... tQ sgt syer... july ni sy akn be backpacker sorg diri... klu ada yg kt cini nk join jom la... kita pakat redah jer... luaskn pgetahuan... ni no sy 01121218113...

    ReplyDelete
  37. The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing.. seo oakland california

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum sis, saya nak tanya mcm mana ye step2 masa dekat gimhae airport.
    Dari gimhae airport ke malaysia. Ni first time nk pi korea. Harap boleh bantu saya.
    Sis boleh email ke sy nurul_fashiha92@yahoo.com. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm, step kat Gimhae..masuk airport pergi check in luggage (jika ada). Kemudia check security dan passport..masuk balai berlepas..itu masa saya pergi tahun 2013..sekarang tak tahu jika masih sama.

      Delete