Hotel Thanh Binh Old Quater Hanoi




dekat bulatan Highlands Coffee yang femes tu

Hotel ini terletak selangkah dua dari tasik Hoan Kiem dan bulatan Highland Coffee building tu.
Aku pergi terjah je hotel ni tanpa book dan kadar semalam lebih kurang 400k vd (Rm 71).
Di hotel ni kita boleh jugak book tour ke Halong Bay macam kami buat.
Dan disediakan jugak shuttle taxi dari hotel airport Noi Bai.

Hotel ni adalah jalan pasar malam kawasan ni (Hang Dao - Dong Xuan night market) yang dibuka pada Jumaat, Sabtu dan Ahad bermula jam 6 petang hingga tengah malam. sila sedia duit dong bebanyak ye.
Dari hotel ni jugak kami berjalan kaki ke pusat Old Quater untuk memborong

''Hotel Thanh Binh berjarak 3 minit berjalan kaki dari Teater Boneka Air Thang Long,  di Hanoi mempunyai bilik berhawa dingin dengan bilik mandi peribadi dan WiFi percuma. Tarikan-tarikan di kawasan ini termasuk Kuil Ngoc Son, 300 m jauhnya, atau Tasik Hoan Kiem, terletak 500 m sahaja dari hotel.
Bilik-bilik di hotel dilengkapi dengan TV, sarapan harian menawarkan pilihan vegetarian, vegan atau Amerika.

Old City Gate berjarak 6 minit berjalan kaki dari penginapan. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Noi Bai, 21 km dari Thanh Binh Hotel.
Alamat: 81 Hàng Đào, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam

tepi tasik Hoan Kiem je bulatan ni
Receptionist  dia baik dan mudah diskas..aku book bilik dh lewat mlm so minta diskaun dia bg sikit kalo x lg mahal sb lokasi dia mmg strategik sgt..(imej google)
alamat hotel

lokasi hotel

hotel ni pada waktu siang di depannya adalah kedai baju.. ke blkng sikit baru jumpa lobi hotel..lalu dekat cermin tu

reception..kecik je

bilik kat atas

tour ke Sapa pun dia offer

ini biliknya..2 single bed

ini yang sempat dimasak malam masa sampai hotel

masak nasi, goreng sayur, panaskan kari ayam dan sardin. Semua dimasak dlm periuk ajaib
selesa dan bersih cuma agak old skool style
ni gambar dari booking.com


bilik untuk 2 orang

bilik air


luar hotel..jalan Hang Dao

ada polis berjaga..tourist spot kwsn ni.so lebih perhatian

suasana pagi hari

diorg cek random jgk ye

hotel ni selorong dgn lorong pasar malam
'' Hujung minggu, Jumaat hingga Ahad, 6 petang hingga tengah malam, tiba masanya untuk Pasar Malam Hanoi. Pasar Malam yang menarik ramai orang dari semua lapisan masyarakat.
Sebuah pusat bandar berubah sedemikian rupa dari trafik yang sibuk pada waktu siang bertukar menjadi laluan pejalan kaki pada waktu malam.
 Ini berlaku di tengah Hang Dao Street salah satu daripada jalan tersibuk yang berpecah melalui pusat Old Quarter Hanoi. Pasar bermula dari Hoàn Kiếm Lakeside dan hingga sepanjang Jalan Hang Dao seterusnya ke Pasar Dong Xuan.''

Semak SINI

Hang Dao-Dong Xuan night market (imej google)


Comments

  1. Cara mak masak... Seolah ada tong gas kat otel tu... Macam masak lauk kenduri mak! Ha Ha Ha... Nampak sedapppp gilerrr...

    ReplyDelete
  2. Teko cawan dia klasik ehhh... Mak ada test minum teh sana tak? Bau kehancingan... ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokok teh dibaja urin tak?mak ada minum tp rs kelat dan tawar je

      Delete
  3. Pasar malam dia... Memang antara yang terpanjang SS pernah pegi... Macam tak nampak jalan hujung bila malam.... SS larat setengah jalan jek mak... Sebab siang tu nak ukur jalan sampai menyesat kat lorong lorong... Nasib tak kena jual... ha ha ha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak tak sempat ke pasar mlm tu..balik sapa dah lewat..rugiiiii

      Delete
    2. Tak pegi pon tak pe mak... Nanti duhet mak abis... keh keh keh...

      Delete
  4. mak masak? seriously masak? macam ada kitchen lengkap gittew.

    mmg profesional traveler lah mak.
    cayalah.

    ReplyDelete
  5. mana tempat jual kain baju yang banyak orang citer tu? errr ke kita tak baca lagi semua entri. hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kali ni mak tak fokus soping jadi wa pu ce tau..caya tak??ss tau la kot

      Delete
  6. Lorr Mak stay kat area tu? Tahu tahu sbb kami jalan kaki cross kat bulatan ni nk ke lake tu..dekat sgt la dengan tasik..adoi! Kalau kami mmg x leh main terjah gitew je carik hotel x nk tanggung risiko..Mak mmg traveller tegar laa 😬

    ReplyDelete
  7. Pergh mmg panjang betul tapak pasar malam tu..hotel kami x jauh dari dong xuan market tu..mmg jln separuh jek tu pun x berpenghujung..best tu harga mmg murah la kat market ni

    ReplyDelete
  8. Pergh! Nod bad la hotel ni cuma jauh sikit la dari dong xuan market tu tap x pe..x perlu nak membeli sgt kat dong xuan tu semua nk jual borong..penjual muka mcm tahik bila kita tanya harga buat x dgr jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi..org hanoi tak semua ramah n mesra pembeli..kita belek pun dia buat muka ketat je

      Delete
  9. Mak aih! Kalau mcm gini nye menu guna peyuk ajaib tu..travel mana2 pun mmg kekenyangan lah mcm duduk masak kat umah..sayur tu mak potong bwg ke campak masuk 😬 siap menumis bagai hihhi..apa2 pun mmg terbaikla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tumis bawang..masuk sayur..masuk telur barulah umppp..tak risau bab mkn halal bw peyuk ajaib ni..bila kuar pn hati ada sng sb dh kenyang

      Delete
  10. Jap jap nak tanya..itu sayur sawi ke sayo apa? Brli kat mana? Telur tu xkan bwk dari msia 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayur yg bunga kuning tu...mcm sawi tp lg sedap manis..beli sekali dgn telur kat sapa..dh lebih angkut sekali ke hanoi masak hehe

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa- update Oktober 2018

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam