Monday, April 29, 2013

Lost of my Mojo



~Cinta tidak menyedari kedalamannya, sampai ada saat perpisahan 

Kahiji Gibran -(Pudarnya Pesona Cleopatra,Habiburrahman El Shirazy)

Kini kau tiada
Senafas pun ku perlu mencuba
Kau bawa pergi sebahagian dari jiwa raga
Bersendiri hidup umpama hilang erti
Bagaimanakah meneruskan hayat ini

Andai ku bercinta lagi suatu hari nanti
Tunjukkan di mana ruang hati untuknya yang masih belum kau huni?
Apabila tiba waktu bersemuka
Ku perlu pejamkan mata dan memaksa lafaz cinta
Dengan bayangmu di minda

Tiada pengganti bisa hadir dan mampu menyembuh
Rawan di hati meleraikan semangat ku runtuh

Bersendiri masa umpama tak beralih

Berapa lama lagi harus ku merintih

Malam tidak berpurnama
Fajar tiada kejora
Aku hilang di dalam gelita kalbu
Tanpa dirimu asaku mati


-''Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia''


-Mojo-The word originally means a charm or a spell. But now its more commonly said meaning sex appeal or talent.Mojo will make one seem and feel sexy, virile, appealing, invincible and in control etc.

Tuesday, April 16, 2013

Wed Quotes


~  '' Aku rasa seperti sebatang pokok kayu tanpa daun di tengah-tengah padang luas.
Sepi.Sendiri, ditemani bunyian burung-burung gagak.
Dan di suatu sudut padang luas itu,adalah musang berekor merah sedang memandang pohon tersebut,menanti ia tumbang ''

~  ''Kadang-kadang sejauh mana pun kita melangkah,sejauh mana pun kita pergi,walau macam mana pun akal kita cuba mencari sesuatu yang lain,kalau hati kita tetap pada sesuatu..akhirnya kita akan kembali ke situ juga ''

-Aku Kan Novelis,Nurul Syahida

Sunday, April 14, 2013

Novel karya Nurul Syahida



Pernahkah anda membaca novel karangan Nurul Syahida?
Penngarang novel Soalnya Hati,Plain Jane,Valentina Nervossa dan Akukan Novelis?
Walau usia  dah nak masuk zaman gelap,namun aku masih suka baca novel. Bukan novel cinta tanpa pengisian, tetapi novel yang ringan,menghiburkan dan ada terselit falsafah sedikit. Letih okay nak baca novel yang menyesakkan otak, suspen dan novel berat.
Tulisan Nurul Syahida lain dari yang lain dan unik dari novel Melayu lain, Ia ada sedikit gaya Helen Fielding dalam Bridget Jones Diary novel.-(dalam Plain jane)
Selepas membaca novel Plain Jane kira-kira 3 tahun yang lalu, akhirnya aku dah tak boleh baca novel Melayu lain selain dari pengarangnya bernama Nurul Syahida. Mungkin kerana gayanya dalam tulisan lebih sarkastik dari novel biasa yang membosankan,jalan ceritanya tidak tipikal dan ada falsafah disebaliknya (dia graduan UIA) membuatkan tiada novel lain yang setara dengannya. Novel karangannya tergolong dalam 'kumpulan' lain.Ia lebih banyak pemerhatian hidup dan manusia,membuatkan kita terfikir pekara rutin itu sebenarnya satu keunikan personaliti seseorang. Ini yang amat jarang ada dalam novel melayu.
Ya, ia adalah novel cinta yang mungkin digilai remaja namun ia ada pengisian. Selepas bertahun-tahun tak beli novel melayu (dulu masa remaja beli jugak,pastu beli novel inggeris nak belajar b.i,hehe alasan), akhirnya selepas baca novel dia Plain Jane yang kebetulan dipinjam dari seseorang-aku kembali beli novel melayu. Katalah apa sekalipun,ya aku memang tak baca itu novel Ombak rindu. Dan jangan samakan dengan novel karangan Habiburahman El Shirazy atau Andrea Hirata.Itu kumpulan lain.
Sebelum ni baca jugak novel Fauziah Ashaari, Sri Diah, Nia Azalea, Damya Hanna tapi pinjam punya,sayang duit nak beli dowh.Akuilah..kita memang kedekut nak beli kan?untuk makan boleh berratus-ratus Rm tapi,untuk beli tu rasa sayang duit tu (kalo dpt baucer buku alangkah nikmatnya namun aku bukan berada di IPTA lagi)
Dan aku juga tak beli novel melayu karangan penulis lain selepas membaca novelnya. Jika novel karangannya dialihbahasa ke bahasa inggeris,memang boleh meletup dan menandingi 'chic lit' novel inggeris dll.
Novel Nurul Syahida memang sangat sesuai untuk bawa ke backpack sementara bosan menunggu flight dan ia ada anekdot yang sempurna semasa percutian.
Semasa aku remaja,memang tiada lagi penulis mempunyai gaya penulisan seperti ini, dan ketika itu semua orang meniru gaya Ahadiat Akasyah. Jadi,jika aku terlambat mememui gaya seperti ini,ia bukan ber tujuan nak jadi remaja semula..got it?

Review  Aku kan Novelis:
Yea,kisah hidup watak utama Safiah hanya muncul pada pertengahan cerita.
Novel ni masuk menyelami kehidupan dan perasaan setiap watak- Iza,Helmi,Hisham,Safiah,Roul (suka nama tu..cam tak tipikal ) namun..ia masih misteri dan tidak seperti novel biasa yang terlalu menceritakan perasaan watak hingga rasa sakit kekecewaanya bla bla yada yada.. itu memenuhi 10 muka surat (patut le tebal dowh!,muak)
Kisah seorang novelis dan dunia sekitarnya .Dan kehadiran seorang pemuda middle-earth berambut merah.
 Di mana perasaan boleh bertukar dan kenangan lalu masih mencengkam.
Seorang novelis yang yang superhero boleh menyelesaikan kemelut gusar rakan-rakannya tetapi dalam dunianya tiada siapa boleh mengintai.
Memang suspen dan tak sabar-sabar nak habiskan untuk tau kesudahannya.
Ia bukan novel tipikal cinta lentok, dan tidak bermain perasaan yang lebih-lebih.
Aku dah baca berkali-kali, memang tak membosankan. Memang tak rugi membelinya. Highly recommend.
I don't want to spoil you guys..so pergi beli dan baca cepat-cepat.

Tuesday, April 9, 2013

Anggaran kos kasar backpack dan itenary ke Kashmir India

images google
Bagi yang teringin nak backpack ke Kashmir, ini ada sedikit panduan untuk anggarkan kos kesana.
Kos yang aku bentang ni adalah untuk  seorang traveler (tapi travel berdua)dan jenis backpack. Ianya bajet..tapi masih selesa untuk sesekali sewa kereta dan tinggal semalam di Houseboat yang mewah. Anggaran ni untuk sepuluh hari pengembaraan termasuk waktu perjalanan.
Jika pergi travel berdua. kos menginap dibayar kongsi, begitu juga sewa kereta, jadi memang lebih jimat disitu.

Dari segi makanan pun, kami dikira masih mewah dimana boleh makan direstoren pelancong dan sesekali makan bubur segera/maggi dari Malaysia.
Tetapi memang beratlah sikit bila usung backpacker bag tu kesana-kemari untuk berjimat. Kami banyak juga berjalan untuk jimat kos teksi, tapi memandangkan disini ada auto, naik auto pun masih jimat lagi. Ini anggaran kasar ok, yang mana lebih kurang seringgit dua tu aku genapkan je.
Dan itenary di India selama 10 hari yang mana 7 hari di Jammu dan Kashmir. 3 hari di Kolkata.

keindahan Pahalgam
Itenari Kashmir adalah di hujung bulan March, awal bulan April dan musim bunga.
Cuaca masih sejuk terutama di kawasan pergunungan iaitu Pahalgam dan Gulmarg. Masih bersalji.

Day 1- Night in Kolkata
KL - Kolkata (tido di airport Kolkatta untuk catch flight pagi esok ke Srinagar)

Day 2- 5  (3 days 2 night in Pahalgam)
Kolkata - New Delhi- Srinagar (4 jam)
Srinagar ke Pahalgam (3 jam dengan prepaid kupon taxi)
Menginap di Pahalgam Beach House - 3 hari 2 malam
Pahalgam sighseeing, shoping dll
Baisaran Peak tour - naik poney
Lidder River

Day 5-6 ( 6 days 5 nights in Srinagar)
Check-out dari Pahalgam
Pahalgam - Anantag - Srinagar (naik sumo tata)
Tour ke Shalimar Garden,  Tulip Garden
Check in hotel di Rajbagh, Srinagar (3 hari 2 malam)
Tour ke Gulmarg -whole day main ski

 Day 7 (Dal Lake Srinagar)
Check-out Rajbagh hotel, check in di House boat di Dal Lake (2 hari 1 malam)
Dal Lake boat tour, shikara ride

Day 8  ( Srinagar)
Check-out House boat, check in Hamburg Hotel di  Boulevard Road Srinagar (2 hari 1 malam)
Pari Mahal Tour
Hazratbal shire dan Jamia mosque

Day 9-10
Check-out Hamburg Hotel
Flight Srinagar - New Delhi - Kolkata
Bermalam di Kolkata (sudder street utk 3 hari 2 malam)
New market
Kolkata Tour

Dan kos adalah seperti berikut:

Kos penerbangan- RM1800
Kos penginapan,makan dan lain-lain- RM1000
Visa- RM200
Jumlah keseluruhan= RM3000

kos purata penginapan semalam- Rs800 (rm40)
Kos purata makan seorang- Rs100-200 (rm5-10)
Kos pengangkutan- auto rs50 (rm3) untuk 1-2 km
Houseboat- Rs1000-2000 (rm50-100)
Shikara ride- Rs300 sejam (rm16)

Pengangkutan:
Taxi kupon from Srinagar to Pahalgam 96km  =Rs2100  (rm116) ,one way
Sumo Tata share Srinagar- Anantnag- Pahalgam 57km = Rs300  (rm16) ,one way
Kereta sewa Srinagar-Gulmarg = Rs1500-2000  (rm80-110)

Jumlah kesemua hanya RM3000. Aku tukar duit RM1400, dapat Rupees 24,000.

Dan aku spend untuk souvenir lebih kurang Rm500. jadi aku guna untuk belanja disana hanya Rm500 jek.
So kalo tukar Rm1000 pun dah cukup buat belanja 10 hari disana. Sebab bila pool duit dengan travelmate, poolkan sebanyak IND rupees10,000 (rm550), memang dah cukup.
Ingat, kos penerbangan tu jika tempah awal boleh dapat murah lagi,mungkin sampai Rm1400 (AirAsia, Indigo Airlines) menerusi connecting flight. Aku tempah melalui website http://www.makemytrip.com/

Dan jika anda backpacker tegar yang betul-betul bajet, maka mungkin belanja anda disana hanya Rm500. Bila anda sanggup naik bas,makan makanan segera dan sekadar alas perut.
Kos penginapan disini hanya dalam Rm40 saja..cari kawasan yang bukan tourist spot..,Rajbagh area is good choice..masih dalam bandar. Dan untuk masuk ke taman, tempat bersejarah disini masih dikira murah.

Makan berdua direstoren selalunya bil dalam rupees 300-400 (rm15-22). Kalau rs500 tu (rm27) tu kira dah mewah,siap beriani (big portion, boleh tapau utk dinner) dan air segala. Memang puas hati. Malah kami masa nak balik tu,ehh pesal duit banyak lagi ni?? Cuma ko jangan la baik hati sangat takde tawar menawar langsung. Sebab biasalah bila depa tengok kita orang luar,mula la nak sembelih tapi kita bargain la sikit dari segi pengangkutan,penginapan dan cenderahati.
tu yang pergi perabis beli cenderahati. India masih murah..boleh kalo nak travel lelama pun sebab kos hotel masih rendah.

Yang mana risau soal keselamatan tu,jangan ragu-ragu. Kashmir selamat, ramai tentera yang berjaga juga beerti orang takut nak buat jenayah. Ramai yang datang bawa family kesini.
So, jika nak pergi, teruskan niat tu. Dimana pun kita berada kalau sentiasa alert dan berhati-hati,insyallah.

Update: AA dah buat flight KL-Delhi..jadi takyah turun Kolkata dah..direct terus ke Delhi.

Ole-ole dari India

Bila kita dah pergi berjalan-jalan ke tempat orang ni, maka pemberian cenderahati kepada keluarga dan rakan-rakan adalah wajib. Walau duit dah nyawa-nyawa ikan dan makan pun ikat perut..tapi bila balik Malaysia tu ada je kan ayat 'hai,beli apa kat sana?..",pastu bos pulak dah approve cuti kenalah hulur pape.(cam tak ikhlas jeee).
So ini adalah cenderahati yang aku sempat beli kat India aritu:

1. Kurta.- Kurta ni beli kat New Market Kolkata.Mahal jugak tau walau simple je untuk lelaki ni!
Harga yang cotton biasa Rs750 (lebih kurang rm42),yang kain coklat cair tu Rupees 1250 (rm70).
Ada yang kurta masih tak berjahit tu harga Rs500 (rm28).Aku beli 5 helai dah Rupees 4000 (rm221). Ni pun kira dah habis bargain tau, grrrr.
Kurta India,wat pakai pi solat jumaat


2. Kashmir Shawl.Yang ni harganya IND145 (rm8) sehelai. Aku beli 20psc. Jumlah semua Rupees 2900.(rm160).Yang buat bagi kat staf pejabat,keluarga dan kawan-kawan. Mahal jugak, ikut hati nak bagi Fridge magnet je tapi takde pulak menatang tu kat India.Yang ni beli kat Pahalgam Kashmir.
Kashmir shawl


3. Sari-benda ni wajib beli bila pi India. Aku beli murah-murah je kain. Takde nak beli sulam bagai.
Ada yang sari berharga Rs850 (rm47),Rs270 (rm15) dan paling murah Rs200 (rm11). Oklah buat bagi kawan-kawan. Tapi kain sari keras sikit sebab kanji dia,pastu lipat dalam kertas. Yang ni aku spend dalam 1500 rupees (rm83).

sari India..cantik tak??cam kain songket pun ada


4. Keychain. Yang ni aku beli kat kashmir Rupees10 je satu tau!dalam rm.50sen je. Rugi tak beli banyak. Beli kat depan Tulip garden. Keychain ni buat dari kayu bentuk houseboat tu. Ada yang bentuk daun maple tu. So total rupees 50je (rm3).


Semua dapat satu je souvenir sorang. Yang dah dapat shwal, no keychain ok.
Jadi total aku spent untuk beli souvenir ni dalam RM500 kebawah. Ok la, dapat banyak juga ole-ole dari India yang lawa-lawa. Kalau pi Ostolia tu nak beli keychain pun tak mampu senah.
Kat Korea pun Fridge magnet dah mahal.
Walau pi Kashmir pun,tempat ni terkenal dengan saffron dan dry fruit tapi semua aku tak beli. Aku beli benda yang sampai mati nampak, hehe buruk perangai.

Monday, April 8, 2013

Bhagirathi Guest House Sudder Street Kolkata

Guest house ni terletak di Sudder street yang terkenal sebagai tempat backpacker berpusat di Kolkata.
Ratenya dalam Rupees 800-1000 (dlm rm40-rm60). sejauh lebih kurang sejam dari airport. Biliknya ada dua katil single, attach bathroom dan selesa. bau je buat aku pening
Disini makanan halal mudah didapati..sebab ramai muslim. Juga ia dekat dgn New Market Kolkata serta banyak kedai yang beroperasi disini. Ada kedai bag,buku,pakaian, DVD,semua keperluan backpacker boleh didapati disini.


nak isi register guest susah tau kt india ni..kena amik gambar,passprt dan visa discan dan semua maklumat perlu lengkap.Tapi mereka yang isi..bukan kita. Bayangkan nak guna internet pun kena tunjuk passport kt kolkata ni?


malam agak meriah

keadaan di sekitar

penjual kurta

service tak perlu bangunan kedai


 Sesapa yang nak beli ole-ole boleh je beli sekitar New market. Harga sari bermula dari Rs200 (rm 12) keatas. Kurta untuk lelaki lebih mahal iaitu sekitar Rs750 (rm 50-60 camtu).
keychain kolkata atau fridge magnet tiada disini. Puas cari.

masak apa tu???

nasi dan ayam tandoori

banyak restoren halal disini

warna warni India