Renew (pembaharuan) Passport di ICQ Bukit Kayu Hitam

Salam guys..tamatlah sudah pasport Mak 5 tahun yang lepas. Jadi kena renew pasport baru pulak.
Mula tu mak ke RTC Napoh, Jitra malangnya mulai 1 November tak ada lagi service renew pasport tu disediakan.
Nak tak nak kena ke Pejabat imigresen Bukit Kayu Hitam. Pejabat baru. Bau kedai. Papan tanda masih tak lengkap, jenuh la nak oii nak cari blok G atau F. Papan tanda di luar kat parking memang kata blok F tapi bila sampai blok F satu hapa direction ke pejabat Imigresen pun tak ada.

Jadi Mak nak mudahkan uolls maka Mak buat entry ni okeh.
ICQS (Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan)  ni punya besaq berbanding dahulu dimana pembinaannnya di border Malaysia-Thailand sedang giat berjalan, nampak gah dengan gerbang tinggi nun.
dulu punya check point..google

yang terkini punya check point..zaman Bn punya masa dibina ..sekarang ongoing lagi dan dah siap kebanyakkannya. Lebih luas,mudahkan lori kontena keluar masuk..imej google
nak pergi border Thai dah lebih lapang rasa..imej google

google..dalam pemeriksaan sempadan

nampak gah kan kompleks tu
inilah building ICQ dan pejabat renew pasport. aku jakun sebab dulu renew dekat pejabat kecik sebelah jalan tu

then ko parking la dekat sini

lepas parking pergi ke Blok F ni...naik tangga dia..depan tu ada surau

then ko nampak lif ni..ko jadi confused..eh kenapa macam lengang je?? takde orang pun

depan lif ada directory, gigih la pi baca.. masalahnya ada port gudang,makmal apa jadah semua. Pejabat Imigresennya MANA???????

pastu ko pi tengok kat lif kot ada tulis pejabat imigresen..tapi dia tulis cafe aras 3..pejabat imigresen yilek. Apakah ?????
So aku kena buat mcm Mr Bean la, naik lif tekan semua level utk usha pejabat Imigresen kat level mana. Tinggg...lif berenti level 1, takde apa..then tinggg level 2...taraaaa...Pejabat Imigresen di Tingkat 2 tapi pintu kebal apakah pulak depan lif nih??
 OK sebenarnya itulah jalan yang lurus okey....naik lif tu tekan level 2..kuar dari lif ko akan nampak pintu gini....

saspen sebab apesal pintu kebal ni ada depan lif?? dia tulis pejabat Imigresen tapi macam tak friendly customer jek.
Aku pun pergi intai buka sikit kot-kot tu belakang pejabat diorang ke ..naya kalau kena tahan menceroboh.

rupanya lepas buka pintu kebal tu ko nampak la pintu cermin pejabat yang biasa tu..fuh lega..lps in takyah intai lagi

haa..sinilah ko nak masuk renew pasport, buat border ke

pakcik ni lagi pandai dari aku cari pejabat ni..respek lah

pastu buat la pasport..masa ni no giliran pun belum ada lagi, so just pergi kaunter pasport

Di kaunter pasport tu bagi lah pasport lama, myKad dan amik gambar depan kaunter tu jugak. Kalo pakai baju warna cerah diorg sediakan blazer. So yang pakai tudung elok pakai tudung warna hitam atau gelap sesiap. Amik gambar dan tunggu utk bayar kat kaunter bayaran.


Lepas tu ko tunggu la dekat kerusi tu.bila nama dipanggil pergi ke kaunter bayaran dan bayar Rm200 untuk renew 5 tahun terus. Tak ada lagi renew 2 tahun. Lepas bayar tunggu sejam atau lebih untuk pungut pasport baru.
Pasport baru background warna biru didalamnya. Ada perbezaan sikit dgn yang lama.

yg lama background merah..baru warna biru

kalo cop imigresen oversea..yg lama lagi jelas

pekara di muka surat belakang dikurangkan jadi 6 pekara sahaja



Comments

  1. Mak aihhh susah beno nk cari pejabat imigresen lebih susah dari cari brg tersembunyi 😬

    ReplyDelete
  2. Pakcik tu mesti dh biasa ni x pun dia ikut jek org lain 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakcik tu lg terer kan dr kita yg dtg 5 tahun sekali ni

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa- update Oktober 2018

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam

Langkah demi langkah dan cara nak naik kapal terbang-proses dan prosedur