The Black House Chiang Rai ( Baan Dam Museum )

 Rumah Hitam, atau "Baan Dam" di Thai, adalah salah satu mercu tanda paling aneh dan menarik di Thailand Utara. Tidak ada yang lain seperti itu, menjadikannya mesti dikunjungi oleh sesiapa sahaja dalam lawatan ke Chiang Rai.

Rumah Hitam

yg putih macam sami tu la pembina rumah seni ni

geng satu van kami

tiket 80 baht/Rm10


Sering disebut sebagai "Kuil Hitam", bangunan ini sama sekali bukan kuil. Ia sebenarnya lebih seperti muzium seni dan studio. Pembinaannya adalah gabungan seni bina tradisional Thailand dengan gaya kontemporari dan tidak ortodoks. Ia kelihatan seperti sebuah kuil biasa di luar, tetapi dengan udara misteri yang gelap. 

Black House is ts largest collection of animal remains made into furniture and art installations.

Kuil Putih yang berdekatan (wat rong khun) lebih dikenali oleh pelancong dan sering digambarkan sebagai "surgawi". Rumah Hitam adalah sebaliknya, pembinaan kegelapan, yang penuh dengan kematian. Tetapi itu sebenarnya bukan "Kuil Neraka", dan tidak dirancang sama sekali jahat atau menakutkan tapi pengunjung ke sini untuk merasai pengalaman unik

Seorang seniman Thailand Thawan Duchanee memulakan pembinaan di Baan Dam pada tahun 1976, dan ia masih dalam proses. Dulu rumah artis dan studio seni, muzium Black House kini berfungsi sebagai pameran karya dan koleksinya.

Rumah Hitam sebenarnya terdiri dari sekitar 40 bangunan yang dibina dari kayu dan logam berat dalam berbagai bentuk dan ukuran. Semuanya dicat hitam dan coklat tua dengan pintu yang besar dan menakutkan.

dalaman

open style

antara karya

byk display haiwan macam buaya, kerbau dll

dalam kawasan ni byk rumah-rumah lain

macam senibina Melayu pun ada

semua rumah berasaskan  kayu dan byk arca/ ukiran dari kayu

Diperkirakan semua karya Duchanee mewakili penderitaan manusia kerana keinginan dan keserakahan yang dilihat oleh Buddha sepanjang perjalanannya. Kematian dan kematian dipamerkan di mana-mana, mengulangi ketidakkekalan hidup yang menjadi pusat pemikiran dan falsafah Buddha. Memang, Duchanee adalah penganut Buddha yang taat, dan kemungkinan semua karya yang dipamerkan di Rumah Hitam menggambarkan kitaran hidup, mati, dan kelahiran semula yang dikenali sebagai Samsara, yang semestinya termasuk penderitaan.

Thawan Duchanee sebelum ini tidak popular. Sebenarnya, seninya pernah dianggap sangat kontroversial, melukis karya yang dikatakan tidak beradap namun  seninya dibela oleh tokoh masyarakat tertentu, dan akhirnya, Thawan diikhtiraf  kerana bakatnya. Hari ini, muralnya boleh dinikmati di kedutaan dan syarikat terkemuka di Thailand dan luar negara.

 

ada jualan souvenir/seni booth diluar

open toilet..bersih dan terjaga2 comments:

  1. Nice sharing. Cantik ukirannya, walaupun berunsur 'kegelapan'. Walaupun hitam tapi menawan

    ReplyDelete