Friday, April 29, 2011

Resepi simple Kek biskut Meri/Kek Batik coklat dan Mi Suah Noodle Soup Recipes

Ni la resepi yang paling simple aku buat petang tadi..tapi sedap dan anak-anak pun suka.(bila lg nak puji diri sendiri)



yang ni menggunakan semua biskut marie perisa coklat,warna dah jadi cam naomi campell dah
Kek Batik Coklat


Yg ni kek biskut marie yang aku campur perisa coklat dan original.Petua:jgn guna yg original shj kerana warna akan jadi pucat dan kalau campur yg perisa coklat shj pun color tak best.jd campurkan kedua2 perisa.rasa coklat pun kawww...warna pun menarik
 

Bahan-Bahan:

1 paket biskut meri perisa coklat/original dicampurkan - di patah-patahkan
3 senduk planta atau marjerin
1/2 tin susu pekat
3 senduk milo/coco powder
Setengah cawan air 


Cara-Cara:

1.Panaskan periuk,Masukkan marjerin dan cairkan
2.Tambah susu pekat.Dan air.Pastikan api sederhana kuat untuk mengelakkan hangit.
3.Tambahkan milo dan kacau sebati.
4.Masukkan biskut yang telah di patah-patahkan.Gaul sebati.(lebih kurang 5 minit)
5.Setelah agak lembut,angkat dan tuang ke dalam loyang.
6.Tekan dengan senduk dan ratakan adunan.Taburkan serbuk milo diatasnya.
7.Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk.
8.Setelah 3 jam boleh di potong dan dihidangkan

Boleh menggunakan dua jenis perisa biskut-original dan coklat.
Tapi kalau guna perisa coklat sahaja,warnanya memang tak begitu menyerlah seperti yang menggunakan biskut meri biasa/warna putih.Guna kedua-dua perisa untuk tampil menarik dan rasa yang umpph.
Dan lagi aku tak susun begitu cantik dan kemas sebab masuk sekali dan kacau dalam kuali/periuk.
Tak perlulah nak letak telur dan bagai...yang ni pun dah sedap dan simple.Tak sampai 15 minit nak membuatnya.






Mi Suah Noodle Soup Recipe

Ingredients:
2 bunch of Mi Suah Noodles-wash and toss
1 piece chicken drumstick-cut into small
3 clove of garlic-slice thinly
200 gm broccoli-cut into pieces
150gm cauliflower-cut into pices
200 gm assorted fishball
100 gm of mustard leaf
1 nos of tomato-cut into piece
Garnish-celery and spring onion cut into pieces
1 tsp cooking oil
3 cup water
SEasoning-salt and white pepper
No need to put the salt much as the noodle itself are salty

Method:
1.Heat the pot and put some oil
2.Add garlic.Put chicken pieces and fry for a while.
3.Pour plain water and boil.
4.Add in mi suah noodle.Put in fish cake.Season to taste.
5.Add in vegetables and taste.Adjust.
6.Serve 2 person.

You may add carrot,prawn,squid,fish flesh,beef or crabmeat stick.
The taste is light and clear.Nice meal over dinner.

No comments:

Post a Comment