yang ni menggunakan semua biskut marie perisa coklat,warna dah jadi cam naomi campell dah |
Kek Batik Coklat |
Bahan-Bahan:
1 paket biskut meri perisa coklat/original dicampurkan - di patah-patahkan
3 senduk planta atau marjerin
1/2 tin susu pekat
3 senduk milo/coco powder
Setengah cawan air
Cara-Cara:
1.Panaskan periuk,Masukkan marjerin dan cairkan
2.Tambah susu pekat.Dan air.Pastikan api sederhana kuat untuk mengelakkan hangit.
3.Tambahkan milo dan kacau sebati.
4.Masukkan biskut yang telah di patah-patahkan.Gaul sebati.(lebih kurang 5 minit)
5.Setelah agak lembut,angkat dan tuang ke dalam loyang.
6.Tekan dengan senduk dan ratakan adunan.Taburkan serbuk milo diatasnya.
7.Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk.
8.Setelah 3 jam boleh di potong dan dihidangkan
Boleh menggunakan dua jenis perisa biskut-original dan coklat.
Tapi kalau guna perisa coklat sahaja,warnanya memang tak begitu menyerlah seperti yang menggunakan biskut meri biasa/warna putih.Guna kedua-dua perisa untuk tampil menarik dan rasa yang umpph.
Dan lagi aku tak susun begitu cantik dan kemas sebab masuk sekali dan kacau dalam kuali/periuk.
Tak perlulah nak letak telur dan bagai...yang ni pun dah sedap dan simple.Tak sampai 15 minit nak membuatnya.
Mi Suah Noodle Soup Recipe
Ingredients:
2 bunch of Mi Suah Noodles-wash and toss
1 piece chicken drumstick-cut into small
3 clove of garlic-slice thinly
200 gm broccoli-cut into pieces
150gm cauliflower-cut into pices
200 gm assorted fishball
100 gm of mustard leaf
1 nos of tomato-cut into piece
Garnish-celery and spring onion cut into pieces
1 tsp cooking oil
3 cup water
SEasoning-salt and white pepper
No need to put the salt much as the noodle itself are salty
Method:
1.Heat the pot and put some oil
2.Add garlic.Put chicken pieces and fry for a while.
3.Pour plain water and boil.
4.Add in mi suah noodle.Put in fish cake.Season to taste.
5.Add in vegetables and taste.Adjust.
6.Serve 2 person.
You may add carrot,prawn,squid,fish flesh,beef or crabmeat stick.
The taste is light and clear.Nice meal over dinner.
No comments:
Post a Comment