yummy tu makan dgn nasi ayam |
Resepi ni diambil dari blog topsyturvymummy,tapi ada yang aku derhaka sikit,ikut bahan yang ada dlm dapur.
Bahan:
1/2 ekor ayam
2 sudu sos blackpepper life (dlm botol)
1 sudu besar madu
3 nos bawang putih-tumbuk/kisar halus
2 nos bawang merah-kisar.tumbuk halus
sedikit halia-tumbuk
2 sudu paprika
sedikit kiub ayam (tak nak takpe)
2 sudu minyak masak/mentega
1 sudu kecil garam
1 sudu lada hitam kisar
sedikit mix herb
2 sudu gula (kurangkan sikit pun ok)
Kalo nak jus,sila tambah air sedikit
Kekdah:
1.Lumur semua bahan pada ayam.Perapkan sejam.
2.Bakar pada suhu 180C dalam 25-30 minit (kalo ayam sekor bakar dlm 45-50m).Semasa bakar tu,sapu jus ayam tu pada ayam untuk lembabkan luarannya.(selepas 20 minit)
3.Angkat ayam dan letak atas pinggan.Jus ayam tadi tuangkan pada ayam.
4.Hidang.try tau,memang sedap.
SERIOUS NAMPAK SEDAP!
ReplyDeleteIsi ayam nampak ohh sungguh juicy gitu.
Chef! Satu soklan!
Kalo tak de sos blackpepper tu, buleh ganti dengan amende ek?
Sekian, terima kasih.
Aida,
ReplyDeleteOwh,chef pun dah expire ni..ilmu semua dah ke parit.
Kalo takde sos blackpepper ganti la dengan sos whitepepper,bulehh gitu?
Ok,ada yang ganti dengan oyster sauce tp tambah lada hitam byk dan ada yang ganti dgn sos bbq,kicap dan worchestershire.
Aza,
ReplyDeleteSkang pukul 12.10 malam. Dok belek resipi ayam panggang ni aa. Esok nak buat. Muaha!
Saya akan ganti dengan oyster sos + kicap + worchestershire sauce. Uiks! Tak sabor! Thanks chef!
*kronik sungguh!