Resepi ayam panggang ala kenny rogers

Ini adalah resepi ayam panggang yang yummy dan lazat.Rasa lagi sikit dah serupa Kenny Rogers Roast Chicken tu..(pd lidah aku le kan...)..ok,ok aku tau picture ni buruk,tapi biar buruk rasanya sedap dan menjilat kaki..serius,try buat sekali.Rasanya lazat biarpun tak seindah rupa yang dipaparkan.Umpama Adele dibezakan dgn J.LO.(merapu lagikkk)
yummy tu makan dgn nasi ayam

Resepi ni diambil dari blog topsyturvymummy,tapi ada yang aku derhaka sikit,ikut bahan yang ada dlm dapur.





Bahan:
1/2 ekor ayam
2 sudu sos blackpepper life (dlm botol)
1 sudu besar madu
3 nos bawang putih-tumbuk/kisar halus
2 nos bawang merah-kisar.tumbuk halus
sedikit halia-tumbuk
2 sudu paprika
sedikit kiub ayam (tak nak takpe)
2 sudu minyak masak/mentega
1 sudu kecil garam
1 sudu lada hitam kisar
sedikit mix herb
2 sudu gula (kurangkan sikit pun ok)
Kalo nak jus,sila tambah air sedikit

Kekdah:
1.Lumur semua bahan pada ayam.Perapkan sejam.
2.Bakar pada suhu 180C dalam 25-30 minit (kalo ayam sekor bakar dlm 45-50m).Semasa bakar tu,sapu jus ayam tu pada ayam untuk lembabkan luarannya.(selepas 20 minit)
3.Angkat ayam dan letak atas pinggan.Jus ayam tadi tuangkan pada ayam.
4.Hidang.try tau,memang sedap.

Comments

  1. SERIOUS NAMPAK SEDAP!
    Isi ayam nampak ohh sungguh juicy gitu.

    Chef! Satu soklan!
    Kalo tak de sos blackpepper tu, buleh ganti dengan amende ek?

    Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  2. Aida,

    Owh,chef pun dah expire ni..ilmu semua dah ke parit.
    Kalo takde sos blackpepper ganti la dengan sos whitepepper,bulehh gitu?

    Ok,ada yang ganti dengan oyster sauce tp tambah lada hitam byk dan ada yang ganti dgn sos bbq,kicap dan worchestershire.

    ReplyDelete
  3. Aza,
    Skang pukul 12.10 malam. Dok belek resipi ayam panggang ni aa. Esok nak buat. Muaha!

    Saya akan ganti dengan oyster sos + kicap + worchestershire sauce. Uiks! Tak sabor! Thanks chef!

    *kronik sungguh!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa

Langkah demi langkah dan cara nak naik kapal terbang-proses dan prosedur

Shopping dan membeli belah kain pasang,telekung dan tudung di Bandung Indonesia

Ole-ole yang harus dibeli di Langkawi/Koleksi pinggan mangkuk Haji Ismail Group

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam