Ole-ole dari Sapa Vietnam

Terdapat banyak jenis ole-ole yang boleh dibawak balik dari bandar Sapa, Vietnam.
Kawasan pergunungan ini terkenal dengan barang makanan seperti kekacang, sayuran dan buahan segar, buah kering dan asam-asam yang uoll suka tu.
Manakala jenis kain baju dari tanah tinggi seperti jaket, topi, mafla, kasut but dan beg-beg etnik banyak untuk dibeli.

Disini barang wajib yang korang kena beli jika ke Sapa. Buah epal bidara (star apple kata orang vietnam) memang sedap dan feberet aku sepanjang disana dan bawwak balik Malaysia lagi.
Cuma tak sempat nak ambil gambar banyak sgt, sejuk terketar kamera pun.
Aku bwk balik byk kacang badam kat sini, ramai kekawan ckp sedap sgt badamnya..berlemak sb masih fresh.

..makcik tgh gossiping! aktiviti sosial kt pasar Sapa. buah dan kekacang utk bwk balik Malaysia boleh beli dekat pasar depan gereja tu

macam-macam ada kat sini..ubi,madu,akar kayu, herba,pilih je
kedai Pho

tokey kedai ni baik sangat..tak kisah dan boleh tawar

mafla ni lebih kurang Rm8 selai dan topi komunis ni Rm10 satu

beg etnik

sedap sgt epal bidara ni..manis tak macam kita beli kat padang besar tu. Yang kat Sapa ni rangup, manis dan lemak. Yg kat Malaysia agak pahit dan kelat. Murah pulak kat sini

geram tgk buah segar-segar

badam sepeket 120k vd utk 1kg(22 ringgit), boleh minta dia buat setengah kilo nk bg orang..strawberi 50k vd (9 henggit) utk setengah kilo. Star apple sekilo baru 20k vd (Rm3.7). 
badam dan macadamia..tapi macadamia tu mahal sikit..beli sikit utk makan..utk ole-ole beli badam kat org kampung

pencil case tu 20k vd(3.7), seruling 40k vd (Rm7.5)..key chain ikan tu 10kvd (Rm1.80) utk satu

selimut lawa-lawa pun ada
banyak benda boleh soping kat siini

kacang siap pek

pasar naik nak ke Loi Vao/Loi Ra

Add caption


letih mendaki..tapi nk cuci mata punya pasal...

beg elok dan berkualiti dalam 350k vd (Rm65)

buah kering pun byk

macam-macam ada

Comments

  1. (https://mybestfootforwardblog.wordpress.com) Assalamualaikum, thanks for sharing about your trip to Hanoi and Sapa! I've been googling for other bloggers' 2017 trips and so glad I ter-bumped into ur posts today. I akan bercuti to both cities mulai next weekend. Seems like I boleh bawa baju winter coz musim sejuk sekarang ni kan. Yay! But im crossing fingers for the trip to Sapa pasai I ada motion-sickness sikit. Akan ku siapkan bag plastic manyak2. =/ Anyway thanks for the heads up!

    ReplyDelete
  2. best plak baca entry ni...excited plak pegi vietnam minggu depan...menghitung hari plak dah ni :)

    ReplyDelete
  3. Mak perasan tak sekarang kat memana airport kita ke... sempadan ke.... Dah tak boleh bawak masuk mangga segar dari luar katanya... Dia letak signboard mangga... tapi tunjuk gambo buahan lain jugak... So... Confuse... Maknanya lepas ni tak boleh bawak apa2 buahan dari luar ke camne? Adehhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada..nak pernah nmpk..tp ms mak bwk balik star apple tu lps..lega

      Delete
    2. oh ye ke... adehhh dah lah saya kalau travel suka bawak balik makanan... ye lah makanan yang asal masuk malaysia ni kan semua mahal belaka... huhuhu

      Delete
  4. Ehhh... Bag burung antu tu sama macam SS punya... Pattern jek lain... Merajuk dgn Jay Emm... Terus dia belikan bag tu... Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
  5. Buah epal bidara tu... Rupa dia macam jambu air skit... Ehh... Isinya sama rupa macam epal biasa ke mak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isi putih..lemak rangup..tak masam mcm epal hijau..haa mcm jambu air tp lg padat

      Delete
  6. SS nak kasi link entry ni kat HH lah... Kompom dia meroyan... Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenuh lps ni klu HH paksa SS pi hanoi balik kihkih

      Delete
  7. Adehlaaaa!!! Kalau byk barang shopping kat sini kena pujuk SS pegi Sapa la..geram tgk semua buah2 dan ole2 tu..

    ReplyDelete
  8. Appld bidara tu JM pernah mkn mmg sedap gila! Tp x ingat mkn kat ne

    ReplyDelete
  9. Tempat sejuk mmg menjadi la buah dan sayur..semua sedap dan manis..kalau JM tggal sana mmg awek muda la sbb suka mkn sayur n buah ahahaahha

    ReplyDelete
  10. tak ada lah rasa macam berminat nak g vietnam ni sebab selalu rasa curiga untuk ke sana.

    tapi tengok buah2 an segar tu ... oh mak aih ... terus segar mataku yang kuyu ini.

    mak cakap murah plak ... terus WOW.... hahaha ...

    sini apa pun mahal.

    hilang akal sebiji oren rm2-rm3

    haritu jumpa epal kat ioi putrajaya rm7 kalau tak silap ... memang out of mind lah prices here...

    ReplyDelete
  11. mak ... mak dah sampai bosnia tak?

    (nnt mak reply kat blog kita ye- in case kita lupa kita ter tanya kat entri yang ini ... hihihihi)

    ReplyDelete
  12. tengok kabus tu mesti sejuk kan.. tapi udara macam tu best segar je. CT suka jugak pegi pasar macam ni try makanan2 local. menarik.. harga strawberry RM9 memang tak akan dapat kat Malaysia untuk banyak tu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa- update Jan 2018

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam

Langkah demi langkah dan cara nak naik kapal terbang-proses dan prosedur