Sup Kepah/Clam

Bahan-bahan:

500gm kepah-rendam dalam air garam 1/2 jam utk buang semua lendir dan kotoran dia,bersihkan
1 inci halia-julienne
1 ulas bawang putih-hiris
1/2 biji bawang merah-hiris
1 biji cili hidup-hiris
1 bijij tomato-potong 4
3 cawan air
Garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit cendawan tiram-kalo suka
sedikit daun sup,daun bawang
Minyak untuk menumis

Kekdah:
1.Panaskan minyak dan tumiskan halia,bawang,cili hidup.Masukkan kepah dan biar seketika.
2.Masukkan air,tomato dan didihkan.
3.Masukkan garam,lada dan cendawan.Tabur daun bawang dan daun sup.
4.Setelah adjust rasa,hidangkan.


Comments

Popular posts from this blog

Negara yang rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa/senarai perlu visa

Langkah demi langkah dan cara nak naik kapal terbang-proses dan prosedur

Shopping dan membeli belah kain pasang,telekung dan tudung di Bandung Indonesia

Vietnam Part 1-Shoping dan membeli belah kain pasang, beg, dan barang dari Ben Thanh Vietnam

Ole-ole yang harus dibeli di Langkawi/Koleksi pinggan mangkuk Haji Ismail Group