Bahan-bahan:
3 ekor ikan mabong yang gemuk-gemuk-dibersihkan
10 tangkai cili kering-rendam dan buang biji-kisar
1 inci kunyit hidup-kisar
1 inci halia-kisar
1 sudu serbuk lada hitam
5 ulas bawang merah-kisar
3 ulas bawang putih-kisar
Air asam jawa-agak dalam setengah cawan
1 sudu besar serbuk kari ikan Alagapa's
3 helai daun limau purut
4 biji bendi
1 biji tomato
1 senduk besar minyak masak
3 cawan air-(agak -agak kepekatannya ikut selera masing-masing)
Sedikit gula,garam
Aku punya resepi tak guna belacan dan aku suka tambah serbuk kari sikit
Method:
1-Kisarkan cili,bawang,halia,kunyit dalam blender sekali,
2-Tumiskan minyak dan setelah panas masukkan bahan kisar tadi
3-masukkan serbuk kari.Tunggu hingga naik bau.
4-Masukkan air asam jawa dan air.
5-Masukkan tomato,bendi dan ikan
6-Tunggu agak mendidih masukkan garam,gula dan serbuk perasa jika suka
7-Tunggu hingga ikan masak dan tutup api
8-sesuaikan perasa dan boleh di hidangkan
Lagi ummmph kalau makan dengan nasi panas,telur masin dan timun.
Resepi aku ni teramat simple..tak letak jintan dan macam-macam lagi.
Tapi boleh tahan kenikmatannya.(sapa lg nk puji kalau bkn diri sendiri)
No comments:
Post a Comment