Saturday, January 10, 2015

Kos backpack ke Turki dan Central Eastern Europe

Budapest Keleti
kawasan Fovam Ter


Dalam post ini, aku akan bentangkan kos backpack aku selama 2 mingggu di Turki dan Central Eastern Europe countries. Bukan PM je kena bentang..rakyat marhean kena jugak untuk tengok berapa dah juta lemon duit dah abis sekali trip. Sayugia diingatkan kos dan post ni untuk manusia tak bopa berduit tapi tetap nak travel feeling winter kat Europe nun. Jadi jangan dok kata Mak ni kedekut taik idung masin.


Kos ini untuk seorang diri dan bawa periuk nasi dan makanan dari Malaysia. Masuk Turki tak strict, bawalah berapa peti ais ko nak, boleh je. Dan masa masuk kastam Bulgaria pun depa ok ja bab masuk makanan tu..takde strict pun. Walau muka adalah komunis nak tembak orang masa nak cop passport tu, bab bawa tu Mak puji. Even dia bawa anjing untuk hidu beg-beg tu tapi hanya dari luar je. Makna ko dah boleh banyak save bab makan cuma beg ko penuh dengan tin kari dan sambal serta maggi tu je lah. Jadi tak payahlah nak berangan nak bawak baju ala Kim Kardasian tuh.. tak muat dik oiii. So aku adalah tipikal backpackers yang tak bopa nak vogue di sana.
Tiket flight Qatar Airways dan Turkish Airlines di tempah pada bulan Januari 2014, flight pada hujung November 2014. Ada promotion masa tu..kalau price biasa pergi Istanbul sekarang dalam RM2300++.
Allright..jom tengok kos keseluruhan sepanjang di sana.

1. Tiket Flight : KL- Istanbul -KL ( RM 1930)
                       : Vienna -Istanbul  (90 euro/ Rm 396)
  Jumlah : Rm 2326

2. Bulgaria kos: Tiket bas 12 jam perjalanan dari Istanbul ke Ruse -75 TL (Rm 150)
                   Hotel Ruse semalam - 15 euro (rm 66)
                   Roti/susu/buah   - 5 leva (Rm 10)
                   Tiket keretapi dari Ruse ke Brasov Romania (5 jam) - 33 leva ( Rm 72)
 Jumlah : Rm 298

3. Romania kos : Hotel 2 malam (65 leu/night) - 130 leu (Rm122)
                          Susu/buah /roti - 10 leu (Rm10)
                         Tiket keretapi Brasov ke Budapest (13 jam) - 196 leu (Rm 185)
Jumlah : Rm 317

4. Hungary kos : Hotel 2 malam (25 euro/night) - 50 euro (Rm 220)
                        Susu/roti/buah - 1000 huf (Rm 14)
                        Kasut - 1200 huf ( Rm 16)
                        Fridge magnet - 900 huf (Rm12)
                        Makanan di restoren- 900 huf (Rm 12)
                       Tram/metro - 2000 huf (Rm 28)
                       Tiket bas Eurolines ke Slovakia (3jam) - 3400 huf (Rm45)
       Jumlah: Rm 347

6. Slovakia kos - Hostel semalam - 14 euro ( Rm 61)
                          Teksi - 6.5 euro (29)
                          Kasut 2nd- 2 euro (Rm 9)
                          Tram/bas - 2 euro (Rm 9)
                          Makan McD - 7.7 euro (Rm 34)
                         Bas Slovakline ke Vienna (1 jam)- 7.7 euro (Rm 34)
     Jumlah : Rm 176

7. Austria Kos - Hostel 2 malam (14 euro/night) -28 euro ( Rm 124)
                            Teksi 10 euro (Rm 44)
                            Susu/buah/roti - 3 euro (Rm 13)
                            Tiket metro/tram- 6.6 euro ( Rm 29)
                            Makan Burger King - 11 euro  (Rm 48)
        Jumlah : Rm 260

8. Turki kos : Hotel 3 malam ( 36TL/night) - 108 TL ( Rm 216)
                      Istanbulkart - 20 TL + refill 10 TL = 30 TL (Rm 60)
                      Makan di restoren - 17.50 TL (Rm 35)
                      Roti/susu/buah/jagung dll - 20 TL (Rm 40)
                      Tiket feri/token ke Otagar - 8 TL (Rm 16)
                      Tiket masuk Hagia Sophia- 30 TL (Rm 60)
                      Bas Havatas ke airport - 11 TL (Rm 22)
                      Souvenir- 250 TL ( Rm 500)
     Jumlah : Rm 949

Jumlah Keseluruhan :  RM 4173  (tolak souvenir Rm 500 di Istanbul)

Jadi jumlah keseluruhan untuk backpack selama 2 minggu seorang diri adalah  RM 2350.00. Aku genapkan dari RM 2347. Kalau tolak kos souvenir yang aku beli berkoyan-koyan kat Turki Rm500, kos sebenar hanyalah 1850.
Jadi kos sebenar RM 1850 campur tiket flight jadilah RM 4173 selama dua minggu ke 6 negara.

Amacam? berani pergi bawak duit banyak tu? Sayugia diingatkan ini bukan jenis pelancong yang nak masuk semua muzium, nak makan tak hengat dunia dan amik tour Hop on Hop in bus segala. Ini basic kos kerana aku pergi hanya untuk menikmati suasana Eropah, merasa cuaca sejuk dan bajet adalah tight dan fight.
Bagaimana pun aku bukanlah kejam sangat..ko bawaklah duit kontigensi sebanyak Rm500. Pergi berdua lagi best, share duit teksi dan hotel segala. Jimat banyak.
Untuk pergi dengan kos banyak ni, jangan ko berangan nak empuk bontot atas teksi sepanjang masa, ko kena tough dan survive. Buat sedaya upaya untuk cari hostel murah, dah takde baru cari hotel murah pulak,
dan buat sedaya mungkin untuk jimat duhet tu. Makan lah apa yang halal, masak lagi jimat..tapi jika ko sweetooth ni Mak risaulah sikit sebab kat Vienna banyak kek dan tart coklat yang menggiurkan. Nasib mak ni dalam Anthony Bourdain league..not-so-sweet-species. We hate sweet things.
Kalo ada travelmate manja-manja tu ketuk kepala dia sikit kalo dia mengada lebih. Orang manja kena pi dengan travel agent. Kalo dia buat mata kelip-kelip tu ko korek biji mata dia. Abih cerita.

Sultanahmet hotel
Turki


37 comments:

  1. best kalo dpt gi tempat cam ni

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Nak tanya, kalau just nak short trip (max 7 days) mana sesuai pegi kat eastern europe, yang bajet rendah dan senang nk pegi. Tq

    ReplyDelete
  3. Salam,

    Nak tanya, kalau just nak short trip (max 7 days) mana sesuai pegi kat eastern europe, yang bajet rendah dan senang nk pegi. Tq

    ReplyDelete
  4. Hungary, Romania dan Bulgaria in my humble opinion

    ReplyDelete
  5. Salam. Boleh tak share nama2 hostel yg awak menginap time travel ni? Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada dalam post setiap negara. Kalo di Bulgaria ada post hotelnya.

      Delete
  6. salam sis. terbaik post backpack duit kering ni!
    haha

    boleh saya nak tanya itinerary ni lebih lanjut? sbb akan travel ke turki lagi 2 minggu.
    thanks in advance 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow bestnya...Itenary ada dalam ni
      http://azaleania.blogspot.com/2014/12/summary-backpack-solo-ke-turki-dan.html

      Delete
    2. tumpang tanya, hostel tu dikira 12jam atau 24jam per semalam?

      tq :)

      Delete
    3. Hostel Kira pernight..Dan tak kira kul berapa Pn kita check-in kos tetap sama

      Delete
  7. nak tanya , tukar duit malaysia ke TL kat malaysia atau dh sampai istanbul>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kt Malaysia tukar sikit utk emergency

      Delete
    2. and the rest tukar in USD or EURO. btw senang x makan kat area airport Instabul, because i will go to ankara actually, just transit je kat istabbul. N are they friendly n senang kalau mintak tolong?

      Delete
    3. Makan senang..cuma standard airport harga mahal sikit.check sini:

      http://www.ataturkairport.com/en-EN/shoppingdinning/Pages/ShoppingDinning.aspx

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Hi azalea.. U purchase tix ke Istanbul pkai flight apa yer? Please give me the affordable floght lists ever.. Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy selalu check di Skyscanner dan byk airlines yang tawarkan offer spt Qatar Airways dan Turkish Airlines

      Delete
  10. Ha ha ha... terbaek... awesome lah mak

    ReplyDelete
  11. Mak... nk copypes gambo wallet tu boleh tak mak

    ReplyDelete
  12. I pun travel mcm u ..... Mkn pun setakat mana yg boleh kasi energy nak jln
    Restoran langsung tak masuk
    Hahhaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..travel bkn utk mkn my style

      Delete
  13. Yg penting dpt tgk negara org....
    Last year i pi turkey ... Cappadocia ephesus pamukale then ke athen greece ....mmg bajet ciput tapi alhamdullilah cukup2 je hahahha...jln sendiri lagi best dr amik pakej... Rasa local tu yg best...
    Selamat mengembara semua...
    Mmg dah plan nak ke eastern europe pulak especially bila tgk bulgaria dlm dilwale hahahahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..yg penting keazaman dan planning

      Delete
  14. Nak jln ni mmg bkn untuk org kaya ja
    Kita pun mampu cuma kena saving dan plan awai2 supaya booking awai2 dpt murah tiket flight train hotel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi..kena rajin semak tiket dan travel pd low season

      Delete
  15. Dear...bo bg suggestion x mne lagi menarik utk pg turki atau eastern europe...trip dgn ank2 yg bersekolah rendah kne choose antara 2 tmpt tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budapest (Hungary) is the best. Istanbul ok cuma skrg mcm kurang sikit dgn pelarian yg ramai

      Delete
  16. Assalammualaikum dik.akak ada plan nak ke istanbul dan jalan sikit ke balkan country ada idea x? Mana yg sesuai akak pergi then sempat balik semuma ke istanbul. Tiru cara ko dik jimat belanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm..boleh jika nak ke balkan. Dari Istanbul naik ke Greece- Albania- Montenegro- Bosnia- Croatia. Balik tu naik flight dari Bosnia/Croatia ke Istanbul balik untuk amik flight ke KL.

      Delete
  17. A'salam. nak tny. Klu pergi Istanbul dan ke Cappadocia, better book tour online before pergi sana ke atau dah sampai sana baru book?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm, Amik kat sana pun byk..lebih pilihan

      Delete
  18. salam sis. agak2 nak pergi istanbul/pamukalle/kapadokya utk one week berapa bajet ye (maaf lari topik sikit)

    ReplyDelete